Kinderen kunnen via speelgoed worden afgeluisterd: problemen met pratende pop

06-12-2016 16:06

Kinderen kunnen via de pratende pop ‘My Friend Cayla’ worden afgeluisterd. Iedereen in de buurt van de pop kan met een mobiele telefoon met bluetooth gesprekken afluisteren en de pop iets laten zeggen. Dit bizarre nieuws maakte de Consumentenbond vandaag bekend.

Spraakinformatie kinderen met andere bedrijven gedeeld

De Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet constateert nog meer problemen. De pop kan vragen beantwoorden en daarom wordt alles wat kinderen tegen de pop zeggen, doorgestuurd naar het bedrijf ‘Nuance Communications’, dat gespecialiseerd is in spraakherkenning. Maar dit bedrijf zegt in zijn algemene voorwaarden de informatie te mogen delen met derde partijen, voor allerlei doelen.

Ook zitten in het speelgoed voorgeprogrammeerde zinnen die commerciële producten aanbevelen. De bond heeft Blokker Holding, de eigenaar van Bart Smit en Intertoys, gevraagd om de pop uit het assortiment te halen. Hoeveel van de poppen er verkocht zijn is onbekend.

Blokker haalt spionpop Cayla uit de schappen

Blokker heeft inmiddels gezegd de pratende pop ‘My Friend Cayla’ voorlopig uit voorzorg uit de schappen te halen.

“We nemen de privacy van onze klanten uiterst serieus en hebben de leverancier om opheldering gevraagd”, aldus Blokker Holding, eigenaar van Bart Smit en Intertoys.