Bonusquote – Jan Terlouw (D66, 1931) raaskalt tegen het ‘zo verschrikkelijk rechtse’ Nederland van 2016

20-02-2016 12:52

Zo, Jan Terlouw haalt de SP even links in. Want 2016 is verschrikkelijk kut. Echt verschrikkelijk. Waarom? Nou [hier marxistische complottheorie met cherrypicking waarin De Rijke figureert zoals De Witte Man in safespace-terreur]. Onder het mom van een babbeltje over zijn mooie kinderboeken, laat de Volkskrant hem even helemaal de Volkskrant uit 1973 voorlezen. Een bloemlezing met schuimvlokjes, natuurlijk uitgesproken in een koetshuis op een landgoed in Twello – kijken wie als eerste de jaren zeventig bingokaart vol heeft:

Ennnn go

“Het kapitaal is nu helemaal de baas.

We gaan kapot aan het neoliberalisme. We gaan er helemaal aan kapot aan.

Omdat de economie tegenwoordig voor alles gaat. Geld is macht.

We worden geregeerd door het kapitaal – ik praat niet alleen over Nederland, ik praat over de hele wereld. De politiek is niet meer de baas. Dat zou men nog wel kunnen zijn, maar uiteindelijk laat men zich de wet voorschrijven door het kapitaal.”

Papa en mama zijn verantwoordelijk voor arm Afrika

En dan even een duiding van zijn ideeën voor kinderen. Jazeker, Jan Terlouw werkt aan een kinderboek waarin de hele wereld kapotgaat doordat er geld verdiend wordt. (Ik had vroeger ook van die geëngageerde kinderboeken. Welhaast religieuze indoctrinatie over de wereld die zonder meer kapot zou gaan omdat papa en mama een auto hadden, stroom en stromend water gebruikten en daardoor verantwoordelijk waren voor milieuvervuiling, het gat in de ozonlaag en arme Afrikaanse kindertjes. Gelukkig waren papa en mama wel erg, maar niet zo erg als De Fabrieken, De Directeuren, De Rijke Meneren. Jan Terlouw wil terug naar een tijd van deze propaganda.)

Ok, door met de propaganda voor volwassenen. Dat vooral de VVD tegenwoordig even integer en betrouwbaar is als kolonel Khadaffi in zijn nadagen, houdt kennelijk ook verband met Das Kapital:

“Als je ziet hoe gemakkelijk het geaccepteerd wordt dat politici zich schandelijk gedragen. Het is vrij gewoon geworden. Je zult de verkiezingen er niet door verliezen.”

Vroeger was alles beter

“Was vroeger alles beter?”

“Ik ben beducht voor die vraag. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat het anders was, beter, ja. Gouden handdruk? Dat was je eer te na. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Ik heb na mijn pensionering in tal van besturen gezeten en daar te maken gehad met directeuren die moesten vertrekken omdat ze slecht presteerden. Doodgewoon vonden ze het om met een gouden handdruk weg te gaan. De reden was dat het gewoonte was.

De publieke moraal, onder politici en ook in de samenleving, is echt minder geworden. We zijn minder nauw in onze ingewanden dan vroeger. Vroeger vonden we dingen eerder verkeerd en leugenachtig en hypocriet dan tegenwoordig.”

Wat me goed doet, is dat in Amerika jonge mensen op een man van 74 gaan stemmen omdat hij zegt: we moeten het hebben van idealen, we moeten veertig jaar terug, toen we nog niet geheel en al door kapitaal werden geregeerd.”

Rijke mensen deugen niet

“In de Bijbel staat: eerder gaat een kameel door het oog van de naald dan dat een rijke ingaat in het koninkrijk der hemelen. En er is een volksrijmpje dat zegt: vijf en zes die geven niet, één en twee die kunnen niet, maar vier en drei die geven vrij. Daar zit veel waars in, vind ik. Gewone burgers willen delen. Rijke mensen zijn bijna van nature niet solidair.

Ik hoor nog wel eens om me heen: wat ben je links geworden. Dat is een verkeerde aanname. Ik zei dit soort dingen al in de jaren zeventig. Toen was daar niets radicaal aan. Het is de samenleving die zo rechts is geworden, zo verschrikkelijk rechts.”

BINGO!