#OPHEF! Charlie Hebdo tekent wéér voor policor Nederland kwetsende cartoon

14-01-2016 09:53

Screen Shot 2016-01-14 at 10.29.37
 

 

Het satirische Franse blad Charlie Hebdo doet opnieuw van zich spreken met een provocerende cartoon. Te zien zijn twee grijpgrage mannen die achter vrouwen aan rennen. De tekst luidt: “En wat zou Aylan later zijn geworden? Billenknijper in Duitsland”.

Aylan, ook wel gespeld als Alan, was het kleine Syrische jongetje dat dood op het strand van de Turkse badplaats Bodrum lag. De foto van het driejarige kind drukte de wereld met de neus op de feiten rond de instroom van Syrische vluchtelingen, van wie velen de overtocht naar Europa op gammele boten niet overleven. De tekenaar verwijst ook naar de massa-aanranding in Keulen in de oudejaarsnacht.

Veel mensen nemen aanstoot aan de tekening. Op sociale media zeggen ze dat satire bedrijven ten koste van een dood jongetje veel te ver gaat. Satire bedrijven op kosten van, pak hem beet, christenen, moslims, beroemde mensen, mensen met een andere mening of succesvolle winstmakers daarentegen gaat nooit te ver, die mogen wél kapot.

Een jaar geleden waren diezelfde mensen massaal #jesuischarlie, maar toen werden cartoonisten doodgeschoten om een Mohammed-cartoon en Mohammed tekenen kwetst alleen moslims, dus dan is het vrijheid van meningsuiting. Wat dat betreft is die vrijheid van meningsuiting heel duidelijk afgebakend.

Maar vluchtelingen kwetsen en tekeningen maken die ‘koren zijn op de molen van extreem-rechts’ vallen natuurlijk niet onder de vrijheid van meningsuiting, aldus politiek-correct fatsoenlijk Nederland. ‘Je mag alles tekenen, maar het hoeft niet’, zal dan ook de komende dagen het ‘debat’ domineren.

Anp/Tpo