Europese Unie beticht Denemarken van te veel kaneel in kaneelbroodjes

10-01-2014 08:13

Volgens de Europese regels bevatten de Deense kaneelbroodjes te veel kaneel. In kaneel zit coumarin, en daarvan mag volgens de regels maar 15 milligram in één kilo deegwaar zitten. Anders zou dat schadelijk kunnen zijn voor je lever.

De woordvoerder van de Deense Bakkersbond vindt dat onzin en zegt dat een volwassen vent als hij makkelijk ieder dag tien broodjes kan eten zonder ooit in de buurt te komen van een gevaarlijke hoeveelheid coumarin. “Ik zou eerder te veel suiker in m’n lichaam krijgen.”

Verder steekt het de bond vooral dat de Zweedse kanelbulle drie keer meer kaneel bevat dan de Deense kanelsnegle, maar dat daar niet moeilijk over gedaan wordt, omdat de oorspronkelijk Zweedse broodjes geregistreerd staan als ‘traditioneel’.

De Europese Commissie heeft gezegd dat ze met met beide landen om de tafel zullen gaan, en dat ze niet van plan zijn om de kaneelbroodjes te verbieden. Ze willen er alleen ervoor zorgen dat Europees beleid op de juiste manier uitgevoerd wordt, zodat consumenten beschermd worden en de Europese markt in balans blijft.