OMG

‘Water met suiker beter dan sportdrankjes’

30-11-2015 09:20

BATH – Fanatieke sporters die denken extra energie uit een flesje sportdrank te halen, komen volgens Britse wetenschappers bedrogen uit. Wie een boost wil hebben tijdens zware inspanning, kan veel beter een glas water met een suikerklontje pakken, zeggen ze in The Guardian.

Waarom 'gewone' suiker wel werkt en suiker in sportdrankjes niet, komt volgens wetenschappers van de universiteit van Bath door de verschillen in suikersoorten. In veel drankjes zit alleen glucose, terwijl gewone suiker (sucrose) uit glucose en fructose bestaat. De combinatie van glucose met fructose zorgt er volgens de witte jassen voor dat het lichaam veel meer en veel sneller energie uit suiker kan halen.

Volgens wetenschapper Javier Gonzalez heeft een simpele test met sporters hun bevindingen bevestigd. "Oefeningen gingen een stuk makkelijker als sporters water met gewone suiker hadden gebruikt. Ook hun ingewanden hadden het een stuk makkelijker dan wanneer ze alleen glucosedrankjes hadden gedronken. Dit bewijst wel dat gewone suiker een veel beter effect op ons lichaam heeft dan alternatieven."