OMG

New York krijgt museum van corruptie

29-11-2015 11:45

ALBANY – New York wordt vaak gezien als de meest corrupte staat van de Verenigde Staten. Reden genoeg om een museum van politieke corruptie op te richten, vindt initiatiefnemer Bruce Roter.

Als de staat van New York ergens genoeg van heeft dan is het wel corruptie. Roter noemt het een 'onuitputbare bron'. En waarom zou je die bron niet gebruiken ten voordele van de staat en toeristen ermee aantrekken. Zo ontstond twee jaar geleden het idee voor een museum van corruptie.

Roter heeft inmiddels toestemming voor de bouw van het museum. ''Ik zeg altijd heel eerlijk tegen mensen dat ik corruptie wil institutionaliseren'', zegt de professor lachend tegen National Public Radio. ''Ik wil dat er om gelachen wordt en ik wil dat mensen ervan leren.''

Toegangsprijs

Voor een 'steekpenning' van 12,50 dollar worden bezoekers meegenomen in de rijke historie van corrupte politici, louche afspraken en de mensen die corruptie probeerden te bestrijden. En Roter heeft genoeg materiaal voor een expositie. Alleen al in de afgelopen tien jaar zijn zo'n dertig politieke ambtsdragers van de staat van New York beschuldigd van of veroordeeld voor corruptie.

Het museum moet in 2019 zijn deuren openen. De online souvenirwinkel is wel al open.