OMG

Kunstenaar steekt kop in het zand

29-11-2015 21:35

HAMBURG – De Russische kunstenaar Andrey Kuzkin steekt met regelmaat geheel naakt zijn kop of eigenlijk zijn hele torso in het zand, zo ook zondag tijdens het festival Norwind in Hamburg. Alleen de armen en benen van de 35-jarige Moskoviet staken nog boven de grond uit en dat een half uur lang.

De poedelnaakte kunstenaar ademde ondertussen door een plastic buis. Kuzkin kreeg tijdens zijn voorstelling een klein beetje hulp. En onder de grond kreeg zijn hoofd steun van kussens en wat schuim. Na afloop dronk hij volgens het Duitse persbureau DPA eerst een slok wodka.

De opmerkelijke voorstelling heeft als titel ''Het fenomeen van de aarde of 99 landschappen met bomen" (The Phenomenon of Nature of 99 Landscapes With Trees). Op de website van het Nordwind-festival staat dat Kuzkin al veel vaker zijn ontblote torso ondersteboven in de grond heeft begraven. Hij deed het al in de Siberiƫ en naast de Big Ben tijdens een Occupy-demonstratie in Londen. In totaal presenteerde hij zich al zo'n veertig keer op deze wijze.

Met deze serie bouwt Kuzkin voort op een project van zijn vader Aleksandr, een beoefenaar van conceptuele kunst in Moskou tijdens het Sovjet-tijdperk. Aleksandr stierf een vroegtijdige dood.