OMG

‘Zebravissen ervaren verdriet’

25-11-2015 16:26

LONDEN – De lijst met dieren waarvan bewezen is dat ze verdriet kunnen ervaren, is weer een lid rijker. Een team van Spaanse en Britse wetenschappers heeft ontdekt dat zebravissen meetbare emoties laten zien als ze verdrietig zijn.

De witte jassen hebben hun onderzoek in Proceedings of the Royal Society B gepubliceerd en volgens Phys hebben de kleine visjes hun kunnen bewezen in bakken met water van verschillende temperaturen. Enkele tientallen vissen werden eerst in twee verschillende bassins gezet. In het ene bassin was het water een graad kouder dan in het andere. Zo'n verschil zorgt bij de vissen voor stress. Toen alle vissen later weer in een groot aquarium werden gezet, bleken de vissen met stress bewust langer in warmere gebieden van het aquarium te bivakkeren. Volgens de wetenschappers duidt dat erop dat de dieren koude als een negatieve emotie ervaren en dus in staat zijn om complexe gevoelens te hebben.

De lijst met soorten die bewezen complexe gevoelens hebben, wordt zo steeds langer. Naast bij mensen zijn emoties ook aangetoond bij een hele hoop zoogdieren, vogels en een hagedissensoort.