OMG

Gaslek blijkt rotte haring

09-10-2015 13:09

STOCKHOLM – Bij een gaslek in een grote stad als Stockholm staan alle seinen op rood, maar donderdagavond zijn brandweermannen in de stad er met de schrik van afgekomen. Iets voor 20.00 uur kwam een melding binnen van een gaslek in een appartementencomplex in de stad, maar bij nader onderzoek bleek de stank niet van een lekkende gasleiding te komen, maar van rottende haring. Die werd op dat moment opgepeuzeld door andere bewoners van de flat.

"We zijn meteen op de noodoproep afgegaan, maar het bleek gelukkig niet om een gaslek te gaan. Een paar bewoners van het blok waren gefermenteerde haring aan het eten. Waarschijnlijk hebben de bellende bewoners het verschil niet kunnen waarnemen tussen de stank van een gasleiding en van dode vis", vertelt brandweerwoordvoerder Johanna Björnfot aan The Local.

Gerfermenteerde haring is een ware delicatesse in Zweden, surströmming wordt al eeuwenlang gegeten door de Scandinaviërs. De lucht die surströmming verspreidt wordt overigens door vrijwel alle andere wereldbewoners maar moeilijk getrokken. In het verleden zijn er al eens mensen uit hun huis gezet omdat ze de stinkende vis geregeld op het menu hadden staan. Afgelopen zomer ontstond er op social media nog een hele rel omdat BuzzFeed een paar Amerikanen in een grappig filmpje kennis had laten maken met surströmming. Bij veel Zweden viel de Amerikaanse kritiek helemaal verkeerd.