OMG

‘Fransen hebben opvoeding nodig, geen boetes’

06-10-2015 13:48

PARIJS – Over de rijstijl van de gemiddelde Fransman bestaan genoeg vooroordelen en volgens Pierre Chasseray kloppen ze voor een groot deel nog ook. Maar wat volgens de voorman van de 'Franse ANWB' niet klopt is dat het bekeuren van de Franse wegpiraten ook maar iets oplost. Wat hem betreft krijgen zijn landgenoten verkeersles in plaats van prenten.

"We moeten de focus echt meer op het voorkomen van ongelukken gaan leggen in plaats van het achteraf bestraffen van de daders", zegt Chasseray tegen The Local. Volgens hem geven ze in Groot-Brittanniƫ het goede voorbeeld. Daar gebeuren veel minder ongelukken terwijl de boetes een stuk malser zijn en minder vaak worden uitgeschreven.

Over Franse automobilisten wordt wel gezegd dat een borreltje meer of minder ze niet achter het stuur vandaan houdt en volgens Chasseray klopt dat. "In Engeland mogen bestuurders meer drinken dan bij ons en toch gaat het hier veel vaker fout. Het is echt niet zo dat Britten minder grote zuiplappen zijn, in tegendeel, maar wat ze anders doen is dat ze niet meer achter het stuur kruipen."

Dat boetes niet werken, blijkt volgens hem wel uit het aantal ongelukken op de Franse wegen. "Het gaat ze in Parijs helemaal niet meer om de verkeersveiligheid. Het gaat om de knaken", bromt Chasseray.