OMG

Nieuwe vlaggen Nieuw-Zeeland oogsten hoon

04-09-2015 13:21

WELLINGTON – Nieuw-Zeelanders krijgen volgend jaar de mogelijkheid om in een referendum een nieuwe vlag te kiezen, maar welke vlag het moet gaan opnemen tegen de huidige blauwe vlag met Britse Union Jack en rode sterren, is niet bekend. Vanuit de regering zijn nu vier kandidaatvlaggen gekomen waarvan de uiteindelijke winnaar in november gekozen moet worden, maar geen van de vier opties lijkt het goed te doen bij de kiwi's.

De vier vlaggen die nu in de race zijn om het te gaan opnemen tegen de huidige vlag, lijken volgens critici veel te veel op elkaar. Ook hebben ze volgens sommigen meer weg van een bedrijfsvlag dan van een vlag voor een land. Een van de opties – een rood-blauwe vlag met een witte varen en de rode sterren van de huidige vlag – doet inderdaad erg denken aan het logo van een bedrijf dat plastic verpakkingen maakt. De andere vlaggen krijgen het stempel 'te saai'. Twee vlaggen zijn zwart-wit. De ene met een varen, de ander met een maori-symbool. De vierde vlag is gelijk aan de rood-blauwe vlag, maar dan met een zwarte bovenzijde in plaats van een rode.

Op Facebook is een groep Nieuw-Zeelanders nu een actie begonnen om een vijfde vlag aan het lijstje kandidaten toe te voegen, de zogeheten Red Peak. Die vlag bestaat uit een aantal driehoeken. Bovendien zitten in die vlag alle kleuren die Nieuw-Zeelanders in hun vlag willen terugzien: rood, wit, zwart en blauw. Het rood en blauw symboliseert de huidige vlag terwijl het zwart en wit de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland symboliseert: de maori.

Mocht een van de vier nu al bekritiseerde vlaggen het volgend jaar tegen de huidige vlag moeten opnemen, dan is de kans volgens The Guardian groot dat Nieuw-Zeeland zijn huidige vlag behoudt. Het gerommel in Nieuw-Zeeland met de vlagverkiezing is een goede les voor de buren in Australië. Ook daar gaan stemmen op om de huidige vlag te vervangen voor een gepastere vlag. Veel Australiërs en Nieuw-Zeelanders zit het dwars dat Britse Union Jack nog altijd onderdeel van hun vlag uitmaakt terwijl het al lang geen kolonies van Groot-Brittannië meer zijn.