OMG

Protest tegen straf voor aanslag met borsten

02-08-2015 14:54

HONGKONG – Zo’n tweehonderd mensen hebben in Hongkong geprotesteerd tegen de celstraf die een vrouw afgelopen week kreeg omdat ze een agent had beschuldigd van aanranding. Volgens de rechter was het de vrouw zelf die met haar borsten “een aanslag” pleegde op de agent.

Ng Lai-ying (30) deed in maart mee aan een demonstratie in Hongkong. Toen de politie de demonstranten uit elkaar dreef, werd ze volgens eigen zeggen aangerand door een agent. In de rechtszaak die volgde, zei de diender dat de vrouw expres tegen hem op was gelopen. De rechter geloofde die versie en veroordeelde de vrouw tot drie en een halve maand celstraf.

“Borsten zijn geen wapens”, was een van de leuzen die de demonstranten met zich meedroegen. Verder hadden ze bh’s en borden waarop bh’s waren getekend bij zich. Met de ‘breast walk’ wilden ze laten zien dat ze woedend waren over de uitspraak van de rechter. De organisatoren vrezen dat hij een precedent heeft geschapen waardoor het voor vrouwen onmogelijk wordt om nog deel te nemen aan demonstraties.

Voor de demonstratie begon, liet de politie weten dat de actie illegaal was, maar daar trokken de actievoerders zich niets van aan. Ze hielden hun mars zonder incidenten en overhandigden een petitie aan een afgevaardigde van de politie, meldt South China Morning Post.