OMG

Zwitsers zetten icoontjes in tegen viezeriken

03-07-2015 09:45

ZÜRICH – Het bedrijf achter de Zwitserse Mount Rigi-stoomtreinen heeft het helemaal gehad met vieze toeristen. Om te voorkomen dat gasten de openbare toiletten in de treinen en op de stations op de verkeerde manier gebruiken en er daarmee een smeerboel van maken, heeft het bedrijf nu een hele serie iconen laten maken die de toeristen uitleg geven over hoe een Zwitser zijn behoefte doet.

“Toeristen uit het Midden-Oosten en Azië hebben vaak geen weet van onze toiletmanieren”, verklaart Marcel Furer van een lokaal toeristisch bureau. Volgens treinbeheerder Roger Joss is dat goed te merken. “Mensen gaan geregeld met hun schoenen op de bril staan, droppen hun wc-papier waar het ze maar uitkomt en gebruiken soms de openbare douches om daarin door de hurken te gaan.” Om verdere viezigheid te voorkomen zijn er nu uitlegplaatjes opgehangen.

Het Zwitserse 20 Minuten vroeg wat Aziatische toeristen van de nieuwe iconen vinden. “Niets wordt hier aan de verbeelding overgelaten”, gromt een Koreaanse toerist die denkt dat het ‘een typisch Zwitsers’ dingetje is. Anderen vinden het vooral heel kinderachtig en betuttelend.