OMG

Gezaghebbende weerexperts: ‘Europese zomer 2015 wordt extreem nat’

12-03-2015 09:47

Voor liefhebbers van zon en warmte ziet de komende zomer er slecht uit volgens de Amerikaanse weerexperts van NOAA. Europa mag zich volgens het instituut voorbereiden op een kletsnatte zomer. De Duitse weerexperts van Wetter.net vrezen dat de Amerikanen gelijk gaan krijgen. 

De Duitsers zeggen in ieder geval al blij te zijn dat maart dit jaar tot nu toe geen echte wintermaand is. Dat was twee jaar terug wel anders toen de ijspegels nog aan de dakgoten hingen rond deze tijd. Verder zijn de maanden maart van de afgelopen jaren doorgaans juist net als nu: zonnig en warmer dan gemiddeld. En dat is volgens meteoroloog Dominik Jung al een teken aan de wand.

Op wetter.net schrijft hij dat een warm voorjaar doorgaans een kletsnatte zomer betekent. En door het zonnige weer van nu is hij bang dat de Amerikaanse weerprofessoren gelijk gaan krijgen.

Goed nieuws

Maar voor wie niet tegen regen, onweer en modder kan, heeft Jung ook nog goed nieuws. “Weet u nog dat de kenners tijdens de snikhete en kurkdroge zomer van 2003 voorspelden dat dat normaal zou worden in de volgende jaren? In de elf zomers die volgden waren er zeven natter dan gemiddeld. En ook de warmte viel nogal tegen, amper was het de laatste jaren warmer dan gemiddeld”, aldus Jung.

Mochten de Amerikanen echt gelijk krijgen, dan gaat het vooral in augustus gieten. “Maar”, zo zegt Jung, “Het is eigenlijk allemaal niet meer dan een voorspelling.”