Bonusquote Fatsoenspaniek-editie: ‘Ja maar Trump is een AAP!’

09-11-2016 17:17

Ongeacht of men voor of tegen Donald Trump was, een ware democraat kan over één ding tevreden zijn: de Amerikaanse burger heeft gesproken, het democratisch proces werkt en er is zonder onrechtmatigheden gestemd, met Trump als overwinnaar.

Maarja.

Voor de fatsoenlijke elites is het lastig te slikken als die stomme kudtburgers opeens zomaar andere dingen willen dan zijzelf. Ondanks een media-hetze over het uitbreken van de Derde Wereldoorlog, het lynchen van zwarten in de straten van de suburbs en een ongebreideld pussygrab-festijn in de broekjes van Onze Dochters (leuk gejat Sheila!) mochten die malle Amerikanen Trump kiezen.

De Volkskrant gaat aan kop in de Zure Verliezer 2016-race met een stuk van een ‘evolutionair psycholoog’ (LOL) Mark van Vugt. Want die had namelijk een jaar geleden Trump al eens uitgescholden voor primaat, dus mocht nu weer even uit zijn werkkamer annex ivoren toren komen om zijn fysionomische bakerpraatjes nogmaals te ventileren in een bizar stuk waarin de winst van Trump wordt verklaard omdat de man op een gorilla lijkt.

Toen Van Vugt en collega’s een jaar geleden op verzoek van De Volkskrant de gelaatstrekken van de kandidaten analyseerden, ontdekten ze tot hun verrassing dat Trump sterk scoort op ‘gorilla-achtige’ eigenschappen: brede kaak, kleine ogen, lang, een zware stem.

Dat u niet denkt dat miljoenen Amerikanen weloverwogen een keuze hebben gemaakt, neen, de aanblik van de brede kaak en de kleine ogen van Trump drong via hun reptielen-oerbrein diep in hun testikels en onderbuik en sja, wie zo op een gorilla lijkt drukt nou eenmaal magische knoppen in en wint.

De theorettes van Lombroso zijn allang achterhaald, behalve als het er op aan komt het eigen falend inzicht in het electoraat te maskeren. Dan zijn schedelvorm-duidingen en wenkbrauwboog-metingen opeens weer volkomen bon ton, zelfs als je alfa-apentheorie op een belangrijk punt helemaal niet opgaat:

Zelf is Van Vugt verbaasd dat Trump het redde zonder opzichtig vertoon van beroemde vrienden. “Wil je de alfa worden, moet je coalities kunnen sluiten. Een duidelijk zichtbaar netwerk hebben”, vat Van Vugt de apentheorie samen. “Maar kennelijk is leiderschap in de VS zo persoonlijk, dat de kiezer daar geen boodschap aan heeft.”

Ah ja. Dus alle aapjes op de rots stemmen Trump omdat hij zich gedraagt als een opperAap, ook als hij zich op cruciale punten NIET gedraagt als OpperAap, want in dat geval is de kiezer gewoon een dombo die zich niet houdt aan evolutionair-psychologische apen-gedragsregels.

Man man man, de teleurgestelde moraalmedia die hun totale gebrek aan inzicht in gewone mensen nu afreageren op Trump en zijn kiezers, ze gedragen zich primitiever dan apen. Primaten gooien gewoon openlijk met poep als ze territoriaal of bang zijn, lieden uit de Ivoren Torens van media en wetenschap schuiven lafjes een proxy-primaat met negentiende-eeuwse instinct-fabeltjes naar voren.