Politiek

Bonusquote: socioloog Koopmans noemt DENK ‘Turkse Geert Wildersen maar dan erger’

21-09-2016 11:54

Elsevier interviewde socioloog Ruud Koopmans, die de neiging heeft om ongezouten waarheden over het Multiculturele Drama te verkondigen en derhalve het nogal eens aan de stok heeft met feiten-allergische millennialstudenten aan zijn universiteit.

Het weerhoudt de prof niet van het blijven verkondigen van zijn mening, onder andere over DENK:

Die sterke Turkse identificatie ziet Koopmans ook terug bij de politieke partij DENK. ‘Die wil zich met Sylvana Simons weliswaar profileren als een algemene migrantenpartij, maar het is gewoon de Nederlandse afdeling van Erdogans AK-partij. Een stelletje Turkse extreem-nationalisten. Het zijn Turkse Geert Wildersen die in het parlement zitten, en dan een slagje erger.’

En over de staat van het debat:

Ik zou met mijn boodschap juist linkse politici en media willen bereiken, maar in de praktijk gebeurt dat niet. De standpunten die ik inneem, berusten op onderzoek dat ik heb gedaan. In mijn linkse opvoeding heb ik meegekregen dat je kritisch bent op beperkingen die aan mensen worden opgelegd door religieus conservatisme. Ik vind het vreemd dat hetzelfde links dat kritisch was op de ketenen van de christelijke kerk, nu conservatisme uit islamitische hoek met fluwelen handschoenen aanpakt.

En over ‘islamofobie’:

Iedereen moet in de privésfeer kunnen doen wat hij wil, dus een vrouw moet in burqa over straat mogen. Maar als een werkgever geen vrouw met burqa in dienst wil nemen omdat hij niet met haar kan communiceren, of een restauranthouder geen vrouw in burqa aan tafel wil, dan is dat ook een recht. Dat is geen vorm van discriminatie, islamofobie of racisme. Vaak wordt de vergelijking met de aanhangers van de SGP gemaakt, die ook de vrijheid van religie gebruiken om conservatieve keuzes te maken. Maar ik vind dat je onderscheid moet maken tussen een religieuze groep die historisch in Nederland geworteld is en in zijn regio de meerderheid vormt, en groepen die door migratie hiernaartoe zijn gekomen.

Enfin, eigenlijk wilt u gewoon het hele interview lezen want het is allemaal bonusquote-waardig, en dat kan dus HIER. Meer over Koopmans HIER.