SETI ontvangt signaal dat mogelijk van aliens afkomstig zou kunnen zijn

29-08-2016 22:42

SETI, de zoektocht naar signalen van buitenaardse beschavingen, heeft een opmerkelijk en veelbelovend signaal opgevangen. Het signaal, dat afkomstig is van een ster in het sterrenbeeld Hercules op 95 lichtjaar afstand, werd vorig jaar al opgepikt maar al die tijd geheim gehouden en bestudeerd door wetenschappers.

Rond de ster, die bijna net zo groot is als onze zon in kwestie cirkelen ook planeten, waarvan er eentje erg lijkt op Neptunus.

Als het signaal afkomstig is van een beschaving dan gaat het om een beschaving die vele malen geavanceerder is dan de onze, zo denken wetenschappers af te leiden uit de sterkte van het signaal.

Dat er een signaal, zichtbaar als een piek in een diagram, wordt opgevangen door SETI wil beslist niet zeggen dat er dus sprake is van buitenaards leven. Er worden vaker signalen opgevangen die dan afkomstig blijken te zijn van aardse bronnen zoals defensiesatellieten onbekende radiozenders. Ook een eenvoudige magnetron, weersomstandigheden, natuurfenomenen of zelfs duivenpoep op materiaal kan een afwijking in een patroon opleveren.

In 1977 ontvingen de telescopen van SETI ook een veelbelovend signaal. De piek was zo groot dat een wetenschapper ‘Wow!’ op de uitdraai van de gegevens schreef. Tot op heden is onbekend wat het signaal precies was.