OMG

Blinde vrouw valt, blinde vrouw kan weer zien

08-05-2016 12:25

Meer dan twintig jaar was Mary Ann Franco blind als gevolg van een auto-ongeluk. Na een val in haar huis in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida moest ze onlangs voor een operatie naar een ziekenhuis vanwege verwondingen aan haar nek, rug en arm. Toen ze uit de narcose bijkwam, kon ze tot haar eigen verrassing en die van de artsen weer zien.

Toegesnelde experts menen dat door het ongeval in 1995 een slagader in haar wervelkolom geheel of gedeeltelijk werd geblokkeerd, hetgeen blindheid tot gevolg had. Door de ingreep is dat – ongewild – verholpen, aldus de neuroloog John Ashfar die haar na de val in haar huis opereerde. Hij denkt dat extra bloed dat tijdens de operatie door het lichaam werd gepompt de blokkade van de ader kan hebben opgeheven.

Waar echter geen enkele expert een verklaring voor heeft, is dat de vrouw al vóór het ongeval in 1995 kleurenblind was terwijl ze nu zelfs enkele kleuren kan zien. De 70-jarige Franco maakt het weinig uit. Haar vreugde is louter emotioneel omdat ze na twintig jaar haar familie weer in de ogen kan zien, zo meldt het Amerikaanse Sky News.

Anp