SS-kolonel bevrijdde eerst Mussolini en werkte later samen met de Israëlische geheime dienst

28-03-2016 14:59

Otto Skorzeny was een wonderlijke man. U kent hem misschien niet, maar ons aller Annabel Nanninga beschreef ooit al waarom het zo jammer is dat Skorzeny een totale nazi was. Hij was namelijk een wandelend jongensboek. En nu blijkt hij nóg meer op zijn kerfstok te hebben. Lees eerst even dit, gaan we daarna verder:

“Jahaaa, hij was een nazi van het (on)zuiverste water. En nee hij heeft nooit spijt betuigd. Jammer dan, ideologisch moeten we een en ander door de vingers zien want mensen, wat een leven. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ging Skorzeny bij de Waffen SS. Fijn in heel Europa een beetje vechten, Joego’s over de kling jagen en oh, lastig, een Katyusha raketscherf afstoppen met zijn achterhoofd. Otto gaf geen fuck, vroeg om aspirine en schnapps en was een paar uur later weer terug bij zijn eenheid. Zijn talent en belangstelling lag echter bij de meer achterbaksige kantjes van oorlogvoering: (contra-)spionage, guerillatactieken, verkleden in uniformen van de vijand, het betere spannendeboeken-werk dus. Hij deed wat raids hier en daar, zou betrokken zijn bij een krankzinnig moordplan op Stalin, Churchill en Roosevelt (maar ontkende dit later), kidnapte de zoon van de Hongaarse regent in Operatie Panzerfaust en dwong de regent tot aftreden, in de warrige dagen na de aanslag op Hitler in 1944 nam hij 36 uur lang het opperbevel over de Wehrmacht over, kreeg een opsporingsbevel van Eisenhower persoonlijk aan zijn broek voor zijn aandeel in de Battle of the Bulge (iets met Krauts vermomd als Yanks). Ontsnapte na de oorlog uit een interneringskamp, hield zich schuil en dook weer op in Egypte waar hij samen met andere oud-SS officieren het Egyptische leger trainde. En een jonge Palestijn genaamd Yasser Arafat. Hij zette een ontsnappingsnetwerk voor oud-Nazi’s op. Was de bodyguard van Evita Péron. Plande een Vierde Rijk in Zuid Amerika, richtte een neonazipartij op in Spanje en verstrekte inlichtingen aan de Mossad. Ook runde hij een bedrijf dat voorzag in guerillatrainingen, klantjes waren onder andere Muammar Ghadaffi, de Griekse militaire junta en het Zuid-Afrikaanse regime. Daarna kreeg Ome Otto kanker, maar ging hij dood denkt u? Neen. Een operatie aan zijn ruggengraat maakte hem verlamd vanaf het middel maar de man (toen 62) pikte dat verhaal niet en besloot weer te gaan lopen. Dus dat deed hij. Uiteindelijk deed longkanker de schier onverwoestbare nazi de das om. OMIJNGOD GEENSTIJL HOE EPISCH KAN HET WORDEN ALLEMAAL? Welnu. Dit alles was dus niet het Awesomeste In Zijn Leven Ooit Ever. Dat was die ene keer dat Skorzeny Unternehmen Eiche leidde. De gevangengenomen dictator Mussolini terugkidnappen uit de handen van de Italiaanse regeringstroepen. Hij plukte Mussolini domweg met een vliegtuigje uit een hooggelegen hotel waar hij gevangen zat, er werd geen schot gelost bij de actie. En omdat Otto behalve een nazi ook reuze ijdel was vermoordde hij alsnog bijna zichzelf en Benito doordat hij per se samen in een te klein vliegtuigje hoogstpersoonlijk de Duce in Rome wou afleveren. Nah. Jammer van dat het een totale nazi was maar wat. Een. Baas.”

Raketten bouwen voor Egypte

Kan het nog gekker? Jazeker, het kan nog gekker. Skorzeny (1908-1975, ultranazi) nam in 1962 een baantje van de Mossad aan. De Israeli’s maken zich namelijk zorgen over een roedel Duitse raketgeleerden die in of voor Egypte, uiteraard op verzoek van Egypte, rommelde aan raketten om Israël van de kaart te vegen. Een van die raketgeleerden was Heinz Krug, die na de oorlog door zijn baas Wernher von Braun was uitgenodigd om ook voor de Amerikanen te werken. Krug ging echter voor het geld en eindigde zo in Egypte.

Niet voor lang overigens, want Krug had buiten Mossad gerekend. De Israëlische veiligheidsdienst had het niet zo op de Egyptische kenniswerkers en maakte hen het leven zuur. Dus verhuisde Krug naar München. Op een gegeven moment vond Israël het zelfs nodig om Krug uit de weg te ruimen. Daarvoor riepen ze de hulp in van de overtuigde nazi Skorzeny. Wij herhalen: de overtuigde nazi Skorzeny. Deze overtuigde nazi was echter ook in dienst als helper van niemand minder Heinz Krug.

Nazi die voor joodse staat werkt

Uiteindelijk zag Skorzeny er geen been in om zijn vertrouwenspositie uit te buiten en de joodse staat te helpen. Op 11 september 1962 ontmoetten Skorzeny en Krug elkaar in München. Met een list leidde hij Krug naar een bos, waar hij hem vermoordde. Volgens de Israëlische krant Haaretz, die met dit nieuws kwam, is Skorzeny overgehaald door hem te beloven dat Israël hem met rust zou laten en dat hij van de lijst met gezochte oorlogsmisdadigers zouden worden geschrapt.

Tamelijk pragmatisch allemaal, voor een overtuigde nazi.

Beeld: Bundesarchiv