Opinie

Sociaaldemocratisch paradijs Zweden blijkt racistisch bolwerk

05-10-2015 20:02

Zweden, een sociaal-democratisch paradijsje waar iedereen 90 procent belasting betaalt (iedereen is er dan ook even arm), hoeren verboden zijn (maar illegale prostitutie is booming business), de pispolitie controleert of mannen wel zittend pissen anders is dat ongelijkwaardig voor vrouwen (de bril blijft tegelijk ook lekker droog, dus winwin) en vaders een zwangerchapsverlof van drie jaar krijgen (op kosten van de werkgever)? Ook ja.

Maar Zweden is ook een racistisch land dat stelselmatig zwarten onderdrukt door een partroon van racisme en wit privilege en dat komt allemaal door de slavernij want daarover weten de Zweden veel te weinig waardoor ze nu elke dag graag zwarten kapot maken. Ofzoiets.

Dat is zo ongeveer de strekking van een rapport dat werd geschreven door een VN-mensenrechtencommissie. Dezelfde commissie die zich ook bemoeide met Zwarte Piet in Nederland. Schrijft de Volkskrant.

Het komt er op neer dat Zweden veel te makkelijk om gaan met bijvoorbeeld kunst(!) die zwarten kwetst (ook al wil die kunst juist iets uitdrukken over discriminatie, je verwacht het niet) en er wordt in Zweden nog veel te vaak gelachen om humor die gebruikt maakt van stereotyperingen van zwarten (ook wel ‘satire’ genoemd, maar sinds de vrijheid van meningsuiting is afgeschaft in Europa is satire een soort van moord) en dat is heel erg kwetsend, lachen om stereotyperingen. Tenzij het satire is die stereotyperende christenen afzeikt, want satire om christenen af te zeiken is vrijheid van meningsuiting.

En dat komt dus allemaal door te weinig kennis van het slavernijverleden. Helemaal niemand ooit wist dat de Zweden überhaupt een bijdrage hebben geleverd aan de slavernij, maar het is inmiddels niet heel erg onwaarschijnlijk dat vrijwel élke blanke sowieso op een bepaalde manier een soort van schuldig kan worden bevonden aan het leveren van een bijdrage aan de slavernij. Dus komt Zweeds racisme niet doordat mensen nou eenmaal graag gebruik maken van stereotyperingen en vooroordelen, en zaken als kunst en humor nou eenmaal wel varen bij dingen die eigenlijk niet mogen, maar door ‘te weinig kennis van de slavernij’.

Je zou haast zeggen: die slavernij, daar hadden we nooit aan moeten beginnen.

Enfin, dankzij de Verenigde Naties (goed dat ze bestaan!) weten we nu niet alleen dat er ook in Zweden negergrappen worden gemaakt (en kennelijk ‘negerballen’ worden gegeten) maar ook dat de Vikingen zichzelf verrijkten aan slavernij.

Het wachten is nu op de herstelbetalingseisen.

 

Foto: één van de racistische kunstwerken, in dit geval een taart in de vorm van een stereotyperende inboorling.