Francisco van Jole (VARA): ‘Wilders moet zijn beveiliging opzeggen’

26-08-2015 15:32

Francisco van Jole, hoofdredacteur van Joop.nl (VARA), liet woensdag op Radio 1 zijn licht schijnen op Wilders’ recht op beveiliging.

 

“Wilders heeft natuurlijk boter op zijn hoofd. Hij zou daar eens op aangesproken moeten worden. Ik heb van mijn vader geleerd, als je hard bent voor anderen moet je het ook voor jezelf zijn.

Als Wilders vindt dat deze mensen [vluchtelingen, red.] geen recht hebben op beveiliging, geen recht hebben op een veilig heenkomen, laat-ie dan ook zijn lijfwachten naar huis sturen. Want het gaat om dezelfde bedreiging, die mensen worden bedreigd door dezelfde mensen. Dus als jij vindt dat die mensen daar geen recht op hebben, doe dat dan zelf ook niet. Dat geld kan gebruikt worden voor bejaarden.”

 

Tegen Wilders, dus ok

Dat is een redenering van de vorm: als je vindt dat illegale immigranten geen gebruik mogen maken van onze verzorgingsstaat, dan mag je bij werkloosheid zelf ook geen uitkering aanvragen. Gelul van een dronken aardbei.

Net zoals het frame dat iedereen die de EU binnen wil een vluchteling is die een veilig heenkomen zoekt. Volkomen onbewezen, maar wel handig om tegenstanders van open grenzen af te schilderen als harteloze gekken die om dode kinderen lachen.

Als de vluchtelingen van Van Jole op de vlucht zijn voor de islam die hen bedreigt, zoals Wilders daardoor wordt bedreigd, wat doen die vluchtelingen dan in Macedonië, laat staan Calais? Turkije is in handen van ISIS noch Assad en is een stuk dichterbij vanuit Syrië.

Maar hé, ook een verwrongen redenering voldoet als dat helpt om Wilders’ recht op beveiliging te ondermijnen.

 

Beeld: Wouter Engler.