OMG

Waylon blij voor Nederland

07-05-2014 14:05

Waylon is blij voor Nederland dat hij het samen met Ilse DeLange tot de finale van het Eurovisiesongfestival heeft geschopt. “Voor mezelf vind ik het niet zo belangrijk of ik nou win of verlies met een liedje. Maar toen ik onze naam hoorde dinsdagavond na de halve finale, was er absoluut euforie. Op dat moment ben ik ook gewoon Nederland en zit ik daar met die vlag en ben ik blij voor alle Nederlanders.” 

De zanger moet woensdagochtend nog even bijkomen van de korte nacht daarvoor. The Common Linnets en hun gevolg hebben hun Europese succes dinsdagnacht tot vroeg in de ochtend gevierd. Waylon verklapt dat hij the day after tijdens het verplichte persmoment af en toe even staat weg te dromen.

Gelukkig zorgt zijn vriendin Joëlle Witschge goed voor haar lief. Ze duwt hem af en toe liefdevol wat stukjes brood in zijn mond en sleept kopjes koffie aan.

Een winnaar voelt hij zich na het behalen van genoeg stemmen voor een finaleplek niet. “Ik weet niet zo goed hoe een winnaar zich voelt, daar heb ik nooit voor getraind of geoefend. Ik ben slechts een persoon die iets heel moois mag doen, en dat hebben we dinsdagavond gedaan en daar gaat het voor mij allemaal om. In muziek maken zit voor mij nooit winst of verlies. Ik vind mezelf geen winnaar maar, ook zeker geen verliezer.”

Lachkick

Waylon is heel tevreden met de uitvoering van Calm After The Storm zoals hij en Ilse hem dinsdagavond voor ruim 125 miljoen tv-kijkers in heel Europa brachten. “Halverwege hadden we wel even een moment dat we elkaar aankeken en dachten: nu niet te hard gaan lachen. Ik keek langs Ilse heen en zag alleen maar hysterische mensen gek doen, springen, schreeuwen en met vlaggen zwaaien. Terwijl wij een heel serieus liedje staan te zingen. Daar krijg je een kick van, maar ook een lachkick.”

Dat Calm After The Storm kennelijk genoeg support krijgt vanuit Europa betekent voor Waylon dat er ‘toch een goede muzieksmaak heerst’. “Door gewoon het grote lef te hebben om op het Songfestival te gaan staan voor miljoenen kijkers en een liedje te doen waarvan misschien wel heel Europa zegt: ‘He?! Wat is er net gebeurd? Het was toch alleen maar springen, schreeuwen, lichtflitsen?’ Daarmee brengen we een stukje muziekcultuur terug.”

Woensdag hoopt de zanger verder zo weinig mogelijk meer te doen. “Ik kruip straks nog even mijn bed in.” Daarna begint het hele voorbereidingscircus weer van voren af aan in aanloop naar de grote finale op zaterdag.

Anp