Asha ten Broeke net niet irritantste vrouw van Nederland

05-03-2014 21:38

Barbie is door de lezers van Nieuwe Revu gekozen als de Irritantste Vrouw van Nederland. Dat maakt het tijdschrift bekend. De realityster bleef feminist Asha ten Broeke en presentatrice Sylvie Meis voor.

“Hoelang kun je een carrière rekken die is gebaseerd op het feit dat de wereld je gruwelend uitlacht? Lang, bewijst Samantha de Jong, beter bekend als Barbie”, valt te lezen in het juryrapport.

Een van de respondenten oordeelt spijkerhard over de 24-jarige blondine. “Ze kan niks, is niet grappig en komt op televisie. Lijken me drie gegronde redenen om haar de meest irritante vrouw van het laatste decennium te maken.”

Asha ten Broeke

Over de feministische publicist Asha ten Broeke schrijft de jury: ‘Vrouwen die kakelen over zaken waar ze geen verstand van hebben, zijn irritant. Maar hoe om te gaan met een intellectuele vrouw die een boodschap uitdraagt waar een kern van waarheid in zit, maar die we liever niet willen horen?

‘Asha ten Broeke wijst ons te pas en te onpas op het nog steeds aanwezige seksisme in onze samenleving. Soms pietluttig (die ophef over de Bart Smit-folders was wat overdreven), dan weer volledig terecht (de achtergestelde positie van de vrouw in het leger). Waarom is ze dan toch zo irritant? “Okselhaar,” laat een lezer kort en bondig weten.’

‘Elke keer als ik de naam van Asha op zie duiken (meestal in een verwerpelijk links medium, altijd met een verhaal waarin de vrouw ergens slachtoffer van is), ben ik blij dat seksisme en het beeld van de vrouw als nederige poetsvrouw zo onverwoestbaar is dat zélfs Asha daar niets aan kan veranderen.’

Schijnheilig

Ook Sylvie (35) krijgt er ongenadig van langs. Sommige kiezers noemen de ex van stervoetballer Rafael van der Vaart ‘een schijnheilige trut’, anderen vinden Meis ‘niet echt’ of hekelen ‘haar arrogantie’.

“Ik wil haar gewoon niet zien”, legt een lezer uit. “Niet op tv, niet in mijn tijdschriften. Dat mens heeft werkelijk geen enkele inhoud.”

Anp/Tpo