Uniek: racistische drop van Haribo

18-01-2014 18:33

Ongelofelijk, Haribo. Ongelofelijk lekker racistisch. Degenen die denken dat er ‘een patroon van racisme’ aanwezig is in de samenleving blijken gelijk te hebben. Het ‘patroon van racisme’ zit namelijk subtiel verstopt in etenswaren (en dat is natuurlijk een complot van blanke heteroseksuele mannen die ook nog eens winst maken).

Hadden we eerst al de gewraakte negerzoen, de chocoprince, de moorkop, de zigeunersaus de Bossche bol, het Limburgse bier, de blanke vla en natuurlijk het nummeltje 32 met witte lijst van Gordon nu blijkt ook de bekende dropfirma Haribo keiharde white supremacy na te streven middels genadeloze propagandadrop.

In de Haribo-zakken ‘Skipper Mix’ wordt het neo-kolonialisme gewoon in dropvorm uitgevoerd. Sommige van de dropjes hebben de stereotiepe afbeelding van Chinezen, negers en andere niet-blanke culturen alsof die culturen nog in het jaar 1400 B.C. leven.

En dan staat er ook nog eens een blonde(!) zeeman op de verpakking. Dat kan dus geen toeval zijn.

Vond ook de social media waar de (overigens doorgaans blanke) fatsoenssamenleving heldhaftig vanuit hun bureaustoel ten strijde trok tegen deze vreselijke vorm van droponderdrukking.

Haribo zelf schrok zo van het leger fatsoenlijke drophaters dat onmiddelijk werd besloten de versie met kwetsende dropjes voorgoed uit de handel te halen.

Volgens Haribo waren ze zich ‘er niet van bewust dat de figuren negatieve gevoelens zouden kunnen opwekken’ .

Het idee was gewoon dat de zeeman, na het varen op de wereldzeeën, dergelijke afbeeldingen uit andere culturen mee naar huis had genomen.

Maar daar trapten ze bij de Vara-leden op het ledenweblog Joop.nl op social media mooi niet in.

Haatribo!