E-book Mein Kampf bezig aan opmars

09-01-2014 13:00

Je zult Adolf Hitler’s Mein Kampf niet snel in de gewone boekwinkel zien liggen. Maar wanneer je online zoekt, zul je ontdekken dat de digitale versie van het boek op nummer één staat bij Propaganda & Political Psychology van Amazon.com. Het wordt voor negenennegentig cent aangeboden. Wat is hier aan de hand? Is het een oprechte interesse in het gedachtegoed van der Führer of is het een verkapte vorm van ramptoerisme? Schaamte kan ook meespelen. Digitaal is het boek eenvoudig binnen te halen.

Mein Kampf werd bij verschijnen nauwelijks opgemerkt. Hitler schreef het boek in 1923 in de hoop dat hij met de verkoop zijn juridische kosten kon betalen. Aanvankelijk verkocht het boek nog geen 10.000 exemplaren. Pas nadat Hitler bondskanselier werd schoot de verkoop omhoog. Tegen de tijd dat hij zelfmoord pleegde had het boek (omgerekend naar nu) meer dan honderd miljoen euro opgebracht.

Onlangs werd een Amsterdamse boekhandelaar, die antiquarische exemplaren van Mein Kampf verkocht, door de politie verhoord. In Nederland is het (papieren) boek namelijk nog steeds verboden.